Žádný odpadový salát

Brokolicový salát s Veggie kuličkami - bez plýtvání

2 porce
1 H. 15 MIN
Náročný

Složení

1 balení Garden Gourmet Veggie kuličky
1 brokolice
1 hrst polníčku
100 g dýňových semínek (koupených zvlášť nebo si je vydlabejte z dýně podle návodu)
2 lžíce pesta (kupeného zvlášť nebo vytvořeného podle návodu)
1 jablko
1 citron
1 hrst vlašských nebo piniových ořechů
200 g dýně
1 lžíce balzamikového octa
Zkopírovat ingredience
ingredience zkopírovány!

Brokolicový salát s Veggie kuličkami - bez plýtvání

Vychutnejte si tento úžasný vegetariánský salát s Garden Gourmet Veggie kuličkami a využijte chytře zbytky, které vám při vaření vzniknou.

Příprava

1. Udělejte si brokolicové špagety

Odřízněte růžičky ze stonku brokolice. Pahýl brokolice lehce oloupejte a použijte vykrajovačku, abyste z něj vytvořili „špagety“ nebo ho jednoduše nakrájejte nožem na tenké proužky. Růžičky uvařte dokřupava ve vroucí vodě s trochou soli a krátce v ní blanšírujte „špagety“ nebo nudličky. Opláchněte studenou vodou.

2. Udělejte si pesto z mrkve!

Odřízněte vršky mrkve (cca 50 g). Opláchněte pod studenou vodou a osušte. Mrkvovou nať umelte v kuchyňském robotu nebo za pomocí tyčového mixéru s cca. 200 ml extra panenského olivového oleje, 2 lžícemi vlašských nebo piniových oříšků, 2 lžícemi rostlinného (veganského) sýra a 1 stroužkem česneku. Dochuťte solí, pepřem a citronovou kůrou. * Vynikající na sendviči nebo v polévce. Uchovávejte v lednici pod tenkou vrstvou olivového oleje nebo zmrazte to, co zbylo, v malých porcích. * Samotnou mrkev můžete mít dlouhou dobu v přihrádce na zeleninu. Mrkev, která zeslábla, můžete posílit tím, že ji namočíte do studené vody a necháte v lednici.

3. Upražte si vlastní dýňová semínka

Dýni rozkrojte napůl, vydlabejte semínka a vařte 20 minut (nadbytečná dýňová vlákna se během vaření rozpustí). Jakmile budou semínka hotová, vynoří se na povrch. Sceďte a osušte na kuchyňské papírové utěrce. Rozložte je na plech s pečícím papírem a pokapejte trochou olivového oleje. Posypte špetkou koření, např. koriandrem, kurkumou, kajenským pepřem a trochou soli. Semínka pečte asi 15 minut dokřupava v troubě na 200 °C, dokud nezačnou trochu praskat. Nechte je vychladnout a máte vynikající svačinku nebo křupavou složku do salátu.

4.

Dužinu dýně omyjte a nakrájejte (není nutné) na kostičky, ty rozmístěte na pekáč, pokapejte olivovým olejem, osolte, opepřete a opékejte asi 20 minut, dokud nebudou měkké.

5.

Jablko nakrájejte na měsíčky a Garden Gourmet Veggie kuličky smažte několik minut na oleji dohněda (podle návodu na obalu).

6.

Na talíře rozdělte trochu salátu z polníčku, kostičky dýně, měsíčky jablek a růžičky brokolice. Navrch přidejte brokolicové „špagety“ a zeleninové kuličky. Salát pokapejte olivovým olejem, balzamikovým octem, citronovou šťávou a pestem z pečené mrkve, nebo si pesto namažte na opečený krajíc chleba. Salát posypte opraženými dýňovými semínky.

Nutriční hodnoty
REFERENČNÍ HODNOTY
Per Serving
Sacharidy
17.6 gramů
Energie
1 Kilocalorie
Tuky
12.9 gramů
Protein
17.7 gramů