Špenát dejte do pánve s jednou polévkovou lžící vody a na středním plameni ho nechte za stálého míchání (asi minutu) zavadnout. Pak špenát propláchněte v cedníku pod studenou vodou. Vymačkejte z něj přebytečnou vodu a rozmixujte ho tyčovým mixérem do hladka.
Složení
Vánoční Pizza
Příprava
Ve velké míse smíchejte mouku s kváskem z droždí, špenátovým protlakem, olivovým olejem, vodou a solí. (Množství vody závisí na tom, kolik je vody ve špenátovém protlaku. Těsto může být měkké a lehce lepivé, stačí přidat ještě trochu mouky.) Těsto hněťte ručně asi 8-10 minut na kuchyňské desce. Pak ho vraťte do mísy, přikryjte utěrkou a nechte kynout do dvojnásobného objemu.
Předehřejte troubu na 230 ℃. Nakrájejte zeleninu na zdobení: papriky rozpulte a jednu polovinu nakrájejte příčně na tenké obloučky. Cibuli nakrájejte na tenké půlkroužky a rajčata na polovinu. Ze zbývající papriky vykrojte hvězdičku pomocí vykrajovátka na vánoční cukroví.
Plech vyložte pečicím papírem. Dejte na něj vykynuté těsto, které natáhněte do tvaru velkého trojúhelníku. Z toho pak vyřízněte 4 rohy na obou stranách a vytvarujte kmen ve spodní části.
Kromě asi 0,5cm okraje, naneste lžící na celý pizza stromek rajčatovou omáčku. Posypte základ pizzy oreganem a sýrem.
Vytvořte na pizze „řetězy“ z papriky a cibule. Naaranžujte „vánoční kouličky“ z vegetariánských kuliček a rajčátek. Nezapomeňte na kmen stromku.
Vánoční pizzu pečte uprostřed trouby asi 12 až 18 minut.
Pizzu po upečení dozdobte paprikovou vánoční hvězdou, lístky bazalky a semínky granátového jablka. Šťastné a veselé pochutnání!