Roasted Cauliflower with Falafel (hands)

Pečený Harissa květák s Veggie kuličkami

Serving 4 porce
Náročnost středně pokročilí

Složení

2 balení Garden Gourmet Veggie kuliček
1 celý velký květák
100 g semínek granátového jablka nebo 1/2 čerstvého granátového jablka
2 až 3 lžíce hotové Harissy
2 lžíce (veganského) jogurtu + trochu navíc na omáčku
25 g pražených lískových ořechů
25 g pistáciových oříšků
1 lžíce pražených sezamových semínek
1 lžíce semínek koriandru
1 lžička anýzového semínka
1 lžička fenyklového semínka
1 lžička sušeného oregana
směs salátových listů (na ozdobu)
čerstvý koriandr (na ozdobu)
Zkopírovat ingredience
ingredience zkopírovány!

Pečený Harissa květák s Veggie kuličkami

Udělejte během Vánoc dojem na své blízké tímto lahodným pečeným květákem s gurmánskými vegetariánskými kuličkami a orientální směsí ořechů s kořením „Dukkah“!

Příprava

1. Dejte vařit vodu a očistěte květák

Velký hrnec naplňte vodou asi do 1/3, přidejte trochu soli a přiveďte vodu k varu. Odstraňte listy z květáku.

2. Uvařte květák a udělejte marinádu

Celý květák opatrně vložte (stopkou dolů) do horké vody, přiveďte ji znovu k varu a květák vařte asi 8 minut. Nepřevařte ho, bude se ještě péct. Mezitím smíchejte Harissu s jogurtem. Květák opatrně vyjměte děrovanou lžící z hrnce a nechte ho dobře okapat a vychladnout.

3. Květák potřete marinádou a předehřejte troubu

Květák bohatě potřete směsí Harissy s jogurtem a položte ho do zapékací misky. Nastavte troubu na 180 °C a než se vyhřeje, připravte si ingredience na „Dukkah“.

4. Připravte Dukkah

Dukkah: sezamová, koriandrová, anýzová a fenyklová semínka rozdrťte v hmoždíři a smíchejte se sušeným oreganem. Ořechy zlehka rozdrťte plochou stranou kuchařského nože a nasekejte je nahrubo. Opečte je na středním plameni nasucho na pánvi a nechte vychladnout. V hmoždíři je rozemelte na jemno a smíchejte s ostatními přísadami. Můžete přidat trochu soli podle vlastní chuti.

5. Upečte květák

Květák vložte do trouby a pečte ho 10 až 15 minut dozlatova. Po 10 minutách ho zkontrolujte a v případě potřeby zvyšte teplotu. Hlídejte, aby se Harissa nepřipálila, zhořkla by. Do květáku píchněte nožem a zkontrolujte, zda je dostatečně měkký a propečený.

6. Orestujte Veggie kuličky

Vegetariánské kuličky Garden Gourmet osmahněte podle návodu na obalu.

7. Servírujte, zdobte a užijte si svátky!

Na servírovací talíř dejte trochu salátových listů a navrch položte květák. Kolem něj naaranžujte vegetariánské kuličky. Jídlo ozdobte semínky granátového jablka, směsí Dukkah a koriandrem.

Tips

Kulinářské tipy

Servírujte s jogurtovou omáčkou
Ingredience už máte: smíchejte 2 lžíce Harissy se 4 lžícemi jogurtu a vmíchejte několik jemně nasekaných snítek koriandru.
Co se k tomu ještě hodí?
Podávejte s přílohami, jako je míchaný salát s čerstvými fíky nebo pečená mrkev s tymiánem.
Ušetřete čas včasnou přípravou
Květák i směs Dukkah si můžete připravit dopředu. Uvařený květák (potřený jogurtem s Harissou) nechte mimo lednici zakrytý potravinovou fólií.
Nutriční hodnoty
REFERENČNÍ HODNOTY

Per Serving

Sacharidy
30.8 gramů
Energie
418.6 Kiloklorie
Tuky
18.7 gramů
Protein
32.3 gramů