Rozehřejte pánev s olejem a smažte najemno nasekanou zeleninu (cibuli, mrkev, celer, česnek a houby) po dobu 5-10 minut, dokud vše nezměkne. Přidejte zbývající přísady kromě veggie mletého a vařte 15-20 minut, dokud rajčatová omáčka nezhoustne. Můžete přidat i pár čerstvých rajčátek, aby byla omáčka pěkně šťavnatá.
Složení
Boloňské špagety
Příprava
Těstoviny vložte do velkého hrnce s vroucí vodou a vařte podle pokynů na obalu. Slijte vodu, ale nechte si 3-4 lžíce vody ze špaget na vaření. Proč? Snažíme, aby bylo vaření podle našich receptů úsporné a bez plýtvání, a proto vodu ze špaget ještě využijeme.
Mezitím vmíchejte veggie mleté do rajčatové omáčky a vařte 3-4 minuty. A teď přichází čas na náš no waste trik – podle potřeby přidejte trochu vody z těstovin, kterou jste si schovali v předchozím kroku.
Boloňské špagety podávejte se strouhaným sýrem a bazalkou. Vyberte si takovou verzi špaget, která vám vyhovuje. Vyzkoušejte třeba celozrnné, cuketové nebo třeba z tempehu. Můžete samozřejmě použít také zcela jinou variantu těstovin. K vegetariánské boloňské omáčce se bude skvěle hodit třeba penne, tortiglioni, fusilli nebo farfalle.