Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Tyto chutné rostlinné recepty jsou našimi vítězi v „no waste“ vaření

What's new

Příprava pokrmů bez plýtvání, neboli no waste, je jeden z nejzábavnějších a nejpřínosnějších trendů ve vaření, který jsme v posledních letech zaznamenali. Možná už jste profík, který dělá super chutné sendviče s využitím banánové slupky nebo s přípravou pokrmů bez plýtvání teprve začínáte - ať už tak nebo tak, každý si ve světě no waste receptů přijde na své. Stačí být otevřen všem možnostem a mít v sobě malou špetku kreativity.

Začínáme: zapojte do hry nevyužité zbytky jídla, jako je například mrkvová nať

Začněte jednoduše - stačí se podívat na nevyužité zbytky surovin, které jsou připraveny k vyhození. Nemohou obsahovat něco víc, než se na první pohled zdá? Co třeba svazek mrkve se zachovanou natí? Je narušitelem pořádku ve vaší lednici, nebo v ní vidíte lahodné pesto? Omrkněte tento zeleninový salát s Veggie kuličkami a naším vlastním no waste pestem a rozhodněte se sami.

Vylít nebo znovu použít? Aneb co dělat s vodou z těstovin

Podívejme se na nejzákladnější ingredienci, kterou pravděpodobně používáte při každém vaření. Přesně tak, je to voda. Až budete příště vařit rýži nebo těstoviny, při vylévání vody se zastavte a nechte si ji raději stranou. Proč? Protože ji můžete znovu využít. Po vychladnutí je totiž tato škrobová tekutina ideální pro zalévání rostlin! Pozor - nesmíte však do vody přidat žádný olej nebo sůl, to by se vašim zeleným kamarádům příliš nelíbilo.

Můžete sáhnout samozřejmě po jakýchkoliv těstovinách, ale proč nezačít tímto chutným veganským receptem? Vyzkoušejte Těstovinový salát s Garden Gourmet veganským tuňákem!

Aquafaba: nedoceněný hrdina veganského šlehání

Vaříte rádi z cizrny? Je velmi dobrá v hummusu nebo třeba opečená, ale to pravé kouzlo se skrývá v tekutině, ve které je naložena. Přesně tak: Mluvíme o vývaru z nálevu neboli aquafabě. Jedná se o známou veganskou náhražku vaječných bílků a je základem lahodné veganské majonézy. V tomto receptu si připravíme veganskou tahini majonézu, která se skvěle hodí k falafelové míse.

Květák, celý květák a nic než květák

Stejně jako brokolice i stonky a listy květáku chutnají skvěle a můžete je použít do salátů nebo smažených pokrmů. Květák je podle našeho názoru opravdu nedoceněnou zeleninou - a přitom je tak lahodný a všestranný. Použijte ho třeba na základ pizzy nebo vyzkoušejte no waste květákovou rýži s Veggie nudličkami. Lahodné, veganské a tak snadné!

Hranolky ze slupek brambor: nejkřupavější vitaminy, do kterých se můžete zakousnout

Pokud máte rádi hranolky, tohle se vám bude líbit. Slupka brambor obsahuje spoustu vitaminů - kromě vitaminů B a C, je to třeba také železo, vápník, draslík a další živiny. Když už vaříte s bramborami, proč si slupky rovnou nenechat a nepoužít je k přípravě křupavých hranolků? Náš rostlinný no waste burger s lahodnými hranolky ze slupek brambor se skvěle hodí k česnekové pastě aioli vyrobené z aquafaby.

Neplýtvejte živinami!

Udržitelné vaření je stejně tak důležité pro šetření surovinami, jako pro zachování živin. Maximální využití surovin je nejen prospěšné pro životní prostředí, ale také vám pomůže dodržovat vyváženou stravu. Další inspiraci, jak se stravovat vyváženě, naleznete zde - bible pro každého, kdo se stravuje vegansky nebo vegetariánsky. Tak se do toho pusťte a vychutnejte si naše no waste recepty. Doufáme, že vás budou inspirovat k vaření skvělých rostlinných jídel a také k hledání nových způsobů, jak omezit plýtvání potravinami!